Poltergeist

Källor

Hauntanalyst.com, "5 Levels of a Poltergeist." Retrieved June 7, 2007.

Joe Durwin, "A Poltergeist in Pownal?" These Mysterious Hills (July 29, 2005). Retrieved June 5, 2007.

Monstrous.com, "Epworth Poltergeist." Retrieved June 5, 2007.

Troy Taylor, "The Livingston Wizard," Ghosts of the Prairie (1998). Retrieved June 5, 2007.

Brian Haughton, "Eleonore Zugun—Poltergeist Girl," Mysterious People (2003). Retrieved June 6, 2007.

David Wallechinsky and Irving Wallace, "Biography of Electric Psychokinetic Anne-Marie Sch. Part 1," Trivia-Library.com (1981). Retrieved June 6, 2007.

Michele Bugliaro Goggia, "The Miami Poltergeist," Ufopsi Encyclopedia (April 12, 2007). Retrieved June 6, 2007.

Janice Brown, "New Hampshire Glossary: Lithobolia—The Stone Throwing Devil," Cow Hampshire (May 7, 2007). Retrieved June 6, 2007.

John Ankerberg and John Weldon, "Poltergeists—An Evaluation of a Demonic Phenomenon—Part 1," Akerberg Theological Research Institute. Retrieved June 6, 2007.

Robert Bruce, "Spirits, Angels, Origins and Relationships," Astral

Dynamics (2004). Retrieved June 6, 2007.

The Mystica, "Poltergeist." Retrieved June 6, 2007.

Brian Haughton, "Eleonore Zugun—Poltergeist Girl," Mysterious People (2003). Retrieved June 7, 2007. Michele Bugliaro Goggia, "The Miami Poltergeist," Ufopsi Encyclopedia (April 12, 2007). Retrieved June 7, 2007.

Troy Taylor, "Poltergeists! Supernatural Manifestations, Human Agents...or Both?" Ghosts of the Prairie (2001). Retrieved June 8, 2007.

Troy Taylor, "Poltergeists! (Continued)" Ghosts of the Prairie (2001). Retrieved June 8, 2007.

Timothy Harte, Michael Hollinshead, and David Black, "The scholarly research about capturing haunting and poltergeist like phenomena," MESA

Project (1996). Retrieved June 8, 2007.

Albert Budden, "The Poltergeist Machine," Nexus Magazine (1996). Retrieved June 8, 2007.

Robert Baker, "The Case of the Missing Poltergeist," Committee for Skeptical Inquiry (June 2000). Retrieved June 7, 2007.

Robert Carroll, "Poltergeist," The Skeptic's Dictionary. Retrieved June 7 2007 

Referens:

Clarkson, Michael. 2006. Poltergeists: Examining Mysteries of the Paranormal. Firefly Books. ISBN 1554071623

Houran, James and Rense Lange, eds. 2001. Hauntings and Poltergeists: Multidisciplinary Perspectives. McFarland and Company. ISBN 0786409843 

Kettelkamp, Larry. 1980. Mischievous Ghosts: The Poltergeist and Pk. William Morrow & Co. ISBN 0688222439

Wilson, Colin. 2002. Poltergeist! Caxton Editions. ISBN 1840672846

Tillbaka till paranormala arkivet


Vad är en poltergeist?


Är du nyfiken på vad en poltergeist är eller har du råkat ut för ett sådant fenomen? Här får du en snabb introduktion till detta fenomen och vilken slags aktivitet de kan åstadkomma. Och vem vet, kanske är det en poltergeist du har där hemma ... 


Poltergeist är ett ord som får många att tänka på filmerna med samma namn, en del klipp på YouTube och ja även Demoner. Från början är det ett tyskt ord som direkt översatt betyder "knack ande" eller "buller ande". Det kan ha att göra med dess våldsamma natur och oljudet som det för med sig.


En poltergeist är en form av energi som ger sig tillkänna genom en nästan våldsam eller riktigt våldsam fysik närvaro, men även via ljud som är hörbara för det mänskliga örat. Dörrar som smälls igen med ordentlig kraft, möbler som flyttar på sig och även fysiska angrepp mot människor. Då behöver man inga instrument för att förstå att nu spökar det.


"En poltergeist är en form av energi som ger sig tillkänna genom en nästan våldsam eller riktigt våldsam fysik närvaro, men även via ljud som är hörbara för det mänskliga örat."


Annales Fuldenses krönikor från år 858 e.kr

Ordet Poltergeist är gammalt. Redan år 858 e.kr hittas en mycket tidig dokumentaion av en poltergeist i Annales Fuldenses krönikor. Här kan man läsa om vad som hände en familj, på en bondgård nära staden Bingen år 858 e.kr.


Kröniken (Annales Fuldenses) beskriver att den ”onda anden” gjorde sig tydlig först genom att kasta stenar. Sedan gjorde den platsen farlig genom att skaka väggarna, som om männen på den platsen slog dem med hammare. Den här Poltergeisten verkade vara bunden till Fadern i familjen, då dom flyttar och det forstätter. Det verkade som om det hela slutar efter en tid. Men självklart finns det olika versioner på hur det slutar.


Hur du vet att råkat ut för en poltergeist

Men hur vet man då att det är just en poltergiest som man råkat ut för? Det räknas oftats in i fem olika aktivitetsnivåer. Vilket kan ta dagar, månader eller till och med år. Efter nivå fem sägs poltergeisten gå in i en slags vila för att sedan börja om på nivå ett igen. Detta då på platser där en Poltergeist är under en längre tid.


Poltergeistaktivitet anses vanligtvis vara tillfällig, ibland varar så lite som en dag eller två men kan kan hålla på i år. Till skillnad från spöken är poltergeistaktivitet vanligtvis centrerad kring en individ, inte en plats och är i allmänhet mer destruktiv.


Nivå ett - "Attack mot sinnerna" 

Involverar kalla fläckar, konstiga ljud och en känsla av att man övervakas. Husdjur kan bete sig konstigt och udda dofter eller stötande lukt kan märkas.


Nivå två - "kommunikation"

Är en ökning av aktiviteten jämfört med nivå ett. Ljud blir mer definierbara och förvandlas till viskningar, skrik, stön eller fnissar. Kalla fläckar blir kalla luftströmmar, små föremål kastas och små rivmärken kan förekomma på väggarna.


Nivå tre - "elektrisk störning"

Innebär att apparater slås på och av, störningar händer med telefoner och fönster och dörrar öppnas och stängs och låses och låses upp. Osynliga händer kan ta tag i eller röra vid människor, och möbler kan röra sig.


Nivå fyra - "skojar nivån"

Den här nivån är ännu mer våldsam. Objekt försvinner eller rör sig våldsamt. Eld ifrån tex ett stearin ljus kan helt plöstligt blossa upp. Skepnader och röster dyker upp som våldsamt hotar människor med ett burdust språk. Man känner yrsel, illamående och kan bli fysiskt attackerad i form av knuffar och liknande.


Nivå fem - "farliga nivån" 

Det här är den farligaste och är den högsta energi nivån. Bett, repor, slag och till och med sexuella övergrepp kan förekomma. Personer kan tex bli upplyfta, stryptag osv. Köksknivar eller andra dödliga vapen kan kastas mot människor. Det kan förekomma blod på väggar, golv eller tak. Där tidigare aktivitet var skrämmande har dom nu eskalerat. En nivå fem aktivitet är livshotande.


Kända fall

Ett av de mest kända Poltergeistfallen är ”The Epworth Poltergeist”. Den hemsökte familjen Wesley (December 1716 - Januari 1717) i staden Epworth, Lincolnshire i England. Känt för att det är ett ovanligt väldokumenterad Poltergeistfall i brittisk paranormal forskning. Ingen tillfredsställande förklaring har lagts fram för att förklara dom höga ljuden av knackningar, dunsar och röster. Eller som går att läsa i dokumenten: Fru Wesleys ord, "Det hördes ett sådant ljud i rummet över våra huvuden, som om flera människor gick och sedan sprang upp och ner för trappor.“ 


Det hela var mycket högljutt dock utan att någon ska ha skadats, en dörr blev oförklarigt bortslängd ifrån sina gångjärn. Självklart finns det här som i Bingen fallet mer historia omkring. Dottern i familjen ska ha hört allt mycket tidigare än dom andra. I januari år 1717 slutade dock händelserna lika plötsigt som dom började.


Det finns oerhört mycket intresssant läsning om poltergeist fenomen dock är nästan allt på engelska.


Här är några länkar:


Teorier om vad poltergeist är

Som allt annat inom det övernaturliga så finns det många teorierna. Men väljer här att ta med några av dem.


Djävulens eller häxornas verk

Poltergeistaktivitet ansågs ofta vara djävulens eller häxornas verk. Idén om att poltergeister är demoner är dock fortfarande närvarande i kristen teologi. En del kristna tror att eftersom de människor som dött är i himlen eller helvetet kan de inte vandra på jorden i efterlivet. Det betyder då att poltergeistaktivitet måste vara demoner. 


Förespråkare för denna teori hävdar att poltergeistaktivitet har starka bevis för en medveten intelligens. Och att dess natur ofta är irriterande, skadlig, ibland ondskapsfullt farlig och är avsedd att förvirra och skrämma offren. Det är då samma mönster som de kristna demonerna har.


Förvirrade, förlorade eller arga andar

Andra tror att poltergeists kan vara förvirrade, förlorade eller arga andar av de döda som inte kan röra sig bortom det "jordiska planet. En version av denna tro antar att poltergeists har sitt ursprung efter att en person dör ipå ett hemskt sätt.


Inspelningar från det förflutna

En annan teori antar att spöken och poltergeister inte är annat än "inspelningar" från personer som inte längre är närvarande. När det finns en kraftfull känsla i döden eller livet "inbäddas" en inspelning av en sådan energi på en plats eller i själva "tidens tyg". Denna inspelning fortsätter att spelas om och om igen tills den inbäddade energin sprids.


Elementarer

Andra tror att poltergeists helt enkelt existerar som de "elementaler" som beskrivs av ockultister. Sfärer som finns, men inte kan ses och bara ibland kan uppfattas av det mänskliga sinnet. En väldigt enkel tolkning av något ganska svårt.


Negativs

Utövare av astral projektion, som tex författaren Robert Bruce, kategoriserar ett antal varelser som finns på astralplanet. Han rapporterar förekomsten av ovänliga astrala livsformer, kallade "negs". Negativs som har förmågan att skada såväl som orsaka föremål till röra sig under psykiska attacker.


Omedveten psychokinese

Observationen att poltergeistaktivitet ofta sker kring en person som verkar fungera som en magnet för aktiviteten, har lett till tanken att personen mycket väl kan vara den som är ansvarig för aktiviteten. Många parapsykologer tror att poltergeister verkligen är omedveten psychokinese. Och är idag en ganska accepterad teori ibland många som tror på Poltergeist.


Finns då poltergeists på riktigt?

Teorierna om poltegeist är väldigt många. Diskussionen om det ens exsisterar är med läsvärd. Man har självklart hittat bedragare. Poltergeist är något som går hem i media och kan bli film. Men sedan finns dom här fallen då det inte går att förklara vad som hänt. Så man får helt enkelt nöja sig med eller inte.