Poltergeist

Källor

https://jonnajinton.se/somnparalys/

https://www.imdb.com/title/tt3317522/

https://www.imdb.com/title/tt1773753/

Sharpless, Brian A. (2015-06-22) (på engelska). Sleep Paralysis: Historical, Psychological, and Medical Perspectives

Pelaia, Ariela. ”The Legend of Lilith: From Medieval to Modern Feminist Texts”

 http://www.isof.se/om-oss/for-dig-i-skolan/arkivvaskan/maran-i-folktron.html

Adler, Shelley R. (2011) (på engelska). Sleep Paralysis: Night-mares, Nocebos, and the Mind-body Connection

https://xn--smn-sna.se/

https://poddtoppen.se/podcast/1287937431/forskarn-jag/22-ludger-grote-lakare-och-somnforskare

https://medliv.se/

https://lakemedelsboken.se/

Tillbaka till paranormala arkivet


Sömnparalys = Ren skräck!


Jag vaknar med ett ryck, något känns väldigt fel. Kan inte röra kroppen! Sovrummet är så bekant, allt finns där. Kan se, höra och är fullt medveten. Någon eller något betraktar mig. Jag vet inte vem eller vad det är. Hör konstiga röster och ren skräck börjar ta över. Kampen med att få kontroll över kroppen gör ont. Något kommer närmare, det är bara en fråga om tid. Det här är slutet! Jag kommer att dö eller bli fullständigt galen. Just när det ska ske….vaknar jag??? Men jag är ju redan vaken. Jag flyger upp från sängen samtidigt som hjärnan jobbar på högvarv. Hör min egen puls som slår i hela kroppen. Jag vet att jag har skrikit på hjälp. Någon måste ha hört mig. Går ut i köket, försöker att dricka lite vatten… återfå ett lugn och försöka få ett ”grepp” om allt. Hela dagen finns känslan av obehag där, frågorna… är jag galen eller sjuk? Spökar det… vad händer? Det här är inget du kommer prata med någon om. Allt är så sjukt. 


Kvällen närmar sig och för att klara nästa dag måste jag sova, men ligger vake. Är livrädd för att somna. På småtimmarna slumrar jag till ytligt, vaknar av minsta ljud. Det här pågår i några dagar men tillslut somnar jag av ren matthet. Till min stora glädje vaknar jag som vanligt dagen därpå och allt känns mycket bättre. En vecka senare är händelsen mer att svagt minne, tills en morgon. Allt är konstigt igen, det finns inget dagsljus utanför mitt fönster. Skepnader står och tittar på mig! Dom pratar om mig och jag hör enstaka ord. Kampen för att vakna har börjat igen, den här gången är allt så mycket värre. Det känns som om jag ska upplösas, börja sväva?? Skriker på hjälp men det kommer inget ljud. Tänker … är det så här döden är...


"Det känns som om jag ska upplösas, börja sväva?? Skriker på hjälp men det kommer inget ljud. Tänker … är det så här döden är ..."


Så här kunde det se ut för mig och pågick under ett helt år. Vissa gånger drogs jag in mot ett mörkt moln. Andra gånger pratade människor klädda i 1800-tals kläder, med mig. En del gånger svävade jag omkring, utan kontroll på obeskrivliga platser. Kan än idag inte beskriva dem. När jag berättade för läkaren sa han att du rids av ”maran”. Det är inget att bry sig om. Förstod att personen ifråga inte visste ett skit om det här. Minnena av det här har aldrig lämnat mig och det jag upplevde var verkligt. Har frågat väldigt mycket om det här och faktiskt fått svar. Från två håll.


Den här artikeln har inget med rätt och fel att göra. Det är en betraktelse på ett fenomen som det ännu idag inte finns någon bot mot. Vi pratar här om något som finns beskrivet redan för ca 3000 år f kr. Något som har olika namn i olika delar av världen. Oavsett kultur, vem du är..vad du varit med om....är det här riktigt obehagligt. Men du ska veta att du inte är galen, psykiskt sjuk, besatt eller något annat.


Olika teorier om sömnparalys

Dom flesta av oss har eller kommer att få uppleva det som kallas sömnparalys. Ca 5% av jordens befolkning har detta fenomen varje natt. Ett tillstånd som känns minst sagt obehagligt, känslan av en närvaro i rummet, röster man kan höra, olika skepnader som kan ses, paniken...känslan av att dö. Det här är bara några få exempel på vad sker under sömnparalys.


Vi börjar med att gå bakåt i historien för att kunna förstå mer. I svensk folktro kallas sömnparalys , att bli riden av Maran(marritt), detta skulle då syfta på ett kvinnligt väsen, som har sina rötter i nordisk mytologi. Maran nämns redan i de fornisländska sagorna, där hon går under namnet nattmaran. Det finns oerhört mycket olika uppfattningar om hur en Mara kom till i olika delar av Sverige, i dom Gammeldanska landskapen Skåne och Halland, kunde gravida kvinnor få en lättare förlossning om dom antingen drog fosterhinnan ifrån ett föl över huvudet 3 gånger. Eller krypa genom en hästsele. Men detta var en synd och straffades. Födde kvinnan en dotter blev dottern en Mara. Födde hon en son blev detta istället en Varulv. Tittar man på Västerbotten så kom Maran ifrån barn (döttrar) som fötts i otid, alltså mellan klockan 12  och 1 på natten.


Kristendomens förklaring heter Succuba, eller Incubus. En Succuba var en kvinnlig demon, som besökte män på natten, hade sex med dom, och detta orsakade sömnparalys. En Incubus var en manlig demon som besökte kvinnor på natten, hade sex med dom och resultatet var sömnparalys. Nu ska man även känna till att en Succuba eller en Incubus var orsak till mera saker.


I det gamla Mesopotamien fanns motsvarigheterna Lilitu och Lilu. 


Sömnparalys förklaras olika beroende på tro och kultur. I Västindien talas om kokma - ett spökbarn som hoppar på bröstkorgen och attackerar halsen. I Kina kallas fenomenet gui ya, eller spöktryck. Det finns även idag en tro på att sömnparalys beror på Demoner, Skuggvarelser, och även utomjordiska besök.


Men vad händer egentligen i kroppen vid en sömnparalys?

Vid sömn återhämtar sig hjärnan och kroppen. Sömnen är viktig för att helt enkelt läka sig själv. Ditt immunförsvar aktiveras, kroppen producerar viktiga hormoner och stresshormoner går ned. Det finns flera saker som sker under sömn och ger oss helt enkelt en bättre hälsa.


Under en natt så passerar vi olika sömncykler: insomningsstadiet, stabilsömn, djupsömn och REM-sömn. Just insomningsstadiet och REM-sömnens cyklar (4-5 varje natt) är något som vid en sömnparalys spelar roll. Vi är väldigt många som hör mumlande röster och ser saker i insomningsstadiet, men även får en känsla av att tex , falla, örontjut, vibrationer, ljusfenomen osv. Detta kallas hypnagog hallucination och har likheter med just sömnparalys. Hjärnan är mellan vakenhet och sömn, det finns fragment av dröminnehåll i det du upplever som ett medvetet tillstånd.


Vi går ifrån insomningsstadiet direkt till REM-Sömn, Rapid Eye Movements= Snabba ögonrörelser. Detta sömnstadie är drömstadiet. Hjärnan stänger helt enkelt av våra viljestyrda muskler. Detta sker via hämning av de nervceller (alfa motorneuron) som ansvarar för signalöverföring i nerverna till musklerna. Skulle vi ha full kontroll över våra viljestyrda muskler i detta tillstånd blir det farligt för oss själva och andra. I det här tillståndet är våra muskler totalt avslappnade, nästan paralyserade i armar och ben. Det är här man kan vakna och uppleva sömnparalys. Du är mentalt nästan vaken, men på grund av hämningen till musklerna som du styr blir du fysiskt förlamad. Detta kallas för hypnopomp hallucination. Det finns drömfragment kvar i hjärnan, och skulle då vara en förklaring till sömnparalys. Sömncyklerna fortsätter under natten, men perioden med just REM-sömn ökar under natten. Hjärnan blir mer och mer aktiv efter varje REM period. Många upplever sömnparalys som värst på morgonen.


Sömnparalys och yttre faktorer

Det är inte klart varför sömnparalys inträffar. Det finns inget botemedel, men man har börjat titta på yttre faktorer. Man vet t ex att människor med Narkolepsi=neurologisk sjukdom, sömn tortyr, posttraumatiskt stressyndrom oftast lider av sömnparalys. Vissa mediciner kan vara en orsak. Man har även börjat titta på genetiska faktorer. Även alkohol och olika droger kan påverka.


Vad kan jag göra?

  • Försöka att ha en regelbunden sömn.
  • Undvik att sova på rygg. Av någon orsak verkar det som att sova på magen eller sidan minskar sömnparalys.
  • Undvik all motion ca 4 timmar innan du lägger dig.
  • Stressiga miljöer kan påverka.


Det finns idag inga tabletter mot sömnparalys och inte heller några  jätte klara direktiv. det behövs mer kunskap då hjärnan är väldigt avancerad. I mitt fall hjälpte det att lyssna på musik och var väldigt effektivt för mig. Det som hjälper dig, om det är tro, vetenskap eller i gråzonen spelar ingen roll så länge det hjälper.