Nyköpingshus sikt över taken

Utrustning

Kameror med night vision och IR lampor

Diktafoner

SB11 (Spirit Box)

Phasma Box

Lampor med rörelsesensorer

Ouija board


Team

Nordic Ghosts

NE Ghosthunters Sweden


OBS!

Planerar du att undersöka utanför Torpa Stenhus en natt? Gör det då med respekt! Skräpa inte ner eller vandalisera.

Tillbaka till paranormala arkivet


Mötet med andra sidan på Torpa Stenhus?

Publicerat 29 Juli 2020 - av Alexandra Nelson


En kall natt i juli bestämde vi oss för att undersöka om något paranormalt händer utanför Torpa Stenhus. Det berättas om en hel del osaliga andar som huserar såväl inne som utanför det stora vita stenhuset. Och nog kan vi säga att vi inte var ensamma där på natten. Andarna välkomnade oss på vår Ouija board och Spirit boxen gav svar på tal. Men vem var det som Eva fick direktkontakt med?


Det hade regnat rikligt till och från under hela dagen. Men nu på kvällen skingrades molnen och det bjöds på en ovanligt stjärnklar natt. Natten var ovanligt kall för att vara mitt i juli, endast nio grader. Men trots kylan var nyfikenheten för stark i frågan vad som händer utanför det vackra slotten, Torpa Stenhus, efter solen gått ner.


Förberedelser inför nattens undersökning

Tidigare på dagen hade vi besökt Torpa Stenhus, tittat på utställningarna, fotat och njutit av den vackra interiören. Det var fullt av besökare som precis som oss utforskade slottet. Ett populärt resmål över dagen nu när så många har semester på hemmaplan i dessa Corona tider. 

 

När kvällen närmade sig försvann alla bilar med människor och vi var ensamma kvar. Vi började att förbereda oss för vår paranormala undersökning utanför Torpa Stenhus. Placerade ut lampor med rörelsesensorer, diktafoner och kameror med night vision och IR lampor. Vi var tre personer som skulle undersöka. Eva och Alexandra från gruppen Nordic Ghosts och Nicklas från NE Ghosthunters Sweden.


Vi öppnade upp undersökningen med Ouija

Alltid när vi börjar en undersökning öppnar vi upp med en Ouija board session. Efter många års erfarenhet med andevärlden är detta ett kommunikationsverktyg vi anser är väldigt effektivt. Dock inget nybörjarverktyg och definitivt ingen leksak. Som alltid när man parar med andevärlden gör man det med en ödmjukhet och respekt. Men de är inte tråkiga på andra sidan utan tvärtom finner vi ofta en varm glädje och skämtsamhet.

 

Väldigt fort får vi kontakt med fler olika på andra sidan som välkomnar oss. De berättar även att fler av de så kallade spökena på Torpa har gått över till ljuset. Det är bara den så kallade gråa frun som är platsburen. Om detta stämmer är det svårt att bekräfta.


"Jag ser mig själv i en lång klänning i rött och guld från 1500-1600-tal. I håret har jag en form av ett stort diadem som är dekorerat med pärlor."

- Eva


En förnimmelse från en svunnen tid

Plötsligt får Eva en förnimmelse:

- Jag ser mig själv i en lång klänning i rött och guld från 1500-1600-tal. I håret har jag en form av ett stort diadem som är dekorerat med pärlor. Jag känner mig manad att gå fram till den lilla bron framför entredörren för att möta upp en äldre man. Känslan är att han är en fadersgestalt. Jag niger och välkomnar honom hem. Som person var han väldigt korrekt. Det var viktigt att man mötte upp honom när han anlände hem. Vett och etikett är väldigt viktigt. Han var dock ingen elak man. Efter jag hälsat på mannen så gick vi in i huset och så slutar min syn.

 

Eva är väldigt förvånad. Det här är något nytt jag inte tidigare upplevt. Vad otroligt spännande! Vanligtvis kan Eva förnimma andar då hon ser dem för sitt inre då de även visar henne saker. Hon brukar vanligtvis inte bli dem hon ser. Kan det ha varit greve Gustaf Otto Stenbock hon träffade i sin förnimmelse?


Svar via Phasmabox och Spirit box

Vi bestämde oss för att testa att kommunicera via olika ITC verktyg (Instrumental Trans-Communication). Vi delar upp oss. Eva och Alexandra testar Phasmaboxen på framsidan av huset och Nicklas testar SB11 på baksidan.

 

Phasmaboxen är en windows applikation som har ett ord bibliotek med engelska och latinska ord. Detta använder den sig av beroende på vilka inställningar man gör. För att göra det lättare att urskilja när vi får svar från andevärlden väljer vi alltid reverb, att orden pratas baklänges. Något som gör detta verktyg väldigt intressant är att vi ofta får direkt svar på svenska. Detta trots att det inte finns några svenska ord i den. Det är oförklarligt.

 

Dock ger Phasmaboxen inte några tydliga svar på de frågorna vi ställer. Men det är ofta vi upptäcker svar i efterhand då vi får igenom ljudupptagningarna. Så vi får se sen vad vi kan ha fångat.

 

Intressant nog så får Nicklas en hel del relevanta svar på sin SB11:a. Han får fram en mansröst som svarar och hälsar. Vilket är väldigt intressant. En SB11:a eller en så kallad Spirit box scannar radiokanaler i en väldigt snabb hastighet vilket skapar ett vitt brus som andar sägs kunna kommunicera via. Den scannar så snabbt att det är omöjligt att det ska komma igenom några ord. Här blir det väldigt intressant när det kommer ut långa ord och ibland en hel mening.


Frammana greve Gustaf Otto Stenbock vid tolvslaget

Då vi läst om sägnen om att om man ber greve Gustaf Otto Stenbock att ge sig till känna vid tolvslaget känner vi oss manade att testa. Att få se och dokumentera en tydlig gestalt är en paranormal dröm.

 

Klockan slår tolv och vi står redo på baksidan av Torpa Stenhus.

- Greve Gustaf Otto Stenbock ge dig tillkänna!

Ingen direkt respons. Vi testar att säga det igen men återigen inget. Kanske är det bara en sägen för att skrämma folk tyvärr. Men vem vet kanske har vi fångat en röst eller något annat paranormalt på våra kameror eller diktafoner.

 

Vi avslutar vår undersökning då vi fryser och plockar ihop all vår utrustning. Nu återstår det att överföra all ljud och filmupptagning till våra hårddiskar för att sedan granska allt noga. Självklart kommer vi återkomma då med vad vi fångat under vår spännande natt på Torpa Stenhus.

Prenumerera på Nordic Ghosts YouTube kanal för att få notiser när våra undersökningar är ute.