Löfstad slott
Gammal teckning av Löfstad slott
Minnesmonumentet över Axel von Fersen

Tillbaka till Hemsökta slott & herrgårdar


Löfstad Slott, ett av de mest hemsökta slotten i Östergötland


I Norrköping hittar du ett av de mest hemsökta slottet i Östergötland. Här sägs det husera ett flertal spöken såväl inne som ute. Löfstad är ett magnifikt slott som byggdes år 1650. Möt den grå damen i parken som visar sig när någon ska dö och hör gråten från tjänsteflickan som dränkte sig i Lövstadsjön. I rum 13 ska det finnas en blodfläck som är omöjlig att ta bort. Rummet ska vara så pass hemsökt att det spikades igen på 1800-talet. Skepnader, oförklarliga ljud och jämmer är inget främmande på Löfstad Slott.


Spökerierna ska ha börjar här i slutet av 1700-talet. Det mest kända är den så kallade ”Lilliekärringa” som sägs vara Christina Mörner. Hon fick slottet i morgongåva av sin man Axel Lillie på 1600-talet. Lilliekärringa utmärker sig med sina skramlande nycklar och frasiga kjolar. Hon ser om slottet och ser till att det är låst och att ljusen är släckta. 


Dock ska detta inte ha hindrat slottet från att brinna i mitten på 1700-talet då pigan, Kajsa Jönsdotter, av misstag satte slottet i brand. I förtvivlan samma natt ska hon ha dränkt sig i Lövstadsjön. Nu går hon igen här och mörka höstnätter kan man ibland höra hennes gråt i förtvivlan efter vad hon gjort. 


Men det är inte bara Christina som hemsöker slottet utan även hennes man, Axel Lillie, som flitigt sägs hemsöka slottet. Efter en krigsskada tvingades han amputera sitt ena ben och fick då ett träben. Ljudet av hans kännetecknade klampande sägs fortfarande eka i hallarna på slottet.

"Den grå damen vill man inte gärna möte då hon bara visar sig när någon nära eller någon som arbetar på slottet ska dö."


I parken eller gärna runt minnesmonumentet över Axel von Fersen kan man möta den grå damen, Axels syster Sofie. Den grå damen vill man inte gärna möta då hon bara visar sig när någon nära eller någon som arbetar på slottet ska dö. Hon sörjer sin bror som gick en plötslig och brutal död till mötes av en pöbel. Som enskild händelse är det en av de mest dramatiska i Sveriges historia. Men det är en annan historia.


Rum 13, det mest hemsökta rummet på slottet

Rum 13 en trappa upp är det rummet som ska vara det mest hemsökta rummet på slottet. På golvet här inne finns en blodfläck som sägs vara omöjlig att få bort. Den ska ha uppstått efter en duell om en ung kvinna i parken. Ena mannen barrs upp på rummet efter att han blivit dödligt sårad. Innan han dog ska han ha sagt att den blodfläcken kommer att gå bort.


På 1800-talet ska det ha spökat så mycket här inne i rum 13 att man spikade igen det. Kanske meningslöst då ingen vågade vara här inne i alla fall. Rummet ska senare ha använts som bagagerum. Här inne ska man kunna höra skrapande ljud av tunga saker som dras över golvet och garderobsdörrar som oförklarligt flyger upp. Man har även sett en skepnad i tjänstefolks uniform sittandes vid spelbordet. Och där ett tidigare vapenskåp har stått har en annan skepnad setts nattetid som putsat vapen.


Prästen som inte fick ro 

En historia eller skröna som inte är så känd som de andra är den om en präst som går igen här. Varför han inte fått ro och varför han hemsöker Löfstad hittar man dock ingen förklaring till. Hans mörka skepnad ska ha setts smygandes runt stallet. 


Det finns även berättat om när en tjänsteflicka skulle sopa i slottskyrkan fick uppleva något som skrämde slag på henne. Just när hon kommit innanför dörren ska hon ha hört en hes klagande röst inifrån mörkret som ekade genom salen. Skrikande och skräckslagen ska hon ha rusat därifrån skrikande: “ Det är en vålnad i kyrkan!”.


Kvällen efter går några gårdskarlar dit för att undersöka det hon upplevt. De kommer dock inte längre än till dörren då de hör röster inifrån kyrkan. De vänder direkt och går därifrån.


Efter en vecka går en gammal stallknekt förbi slottskyrkan sent en kväll då han hör ljud där inne. Han öppnar dörren och möts då även han av den hesa stämman från den mörka kyrksalen. Han känner då igen rösten från en olycksalig präst som tidigare predikat här. I både förfäran och medkänsla stänger han dörren samtidigt som han ropar: "Präst, lägg dig ner och sov i frid!"


Gruppen Nordic Ghosts som gör paranormala undersökningar var utanför Löfstad Slott en natt. De berättar att de fick vara med om en väldigt intressant natt. Undersökningen gjordes tillsammans med några personer från Norrköping som hade fler intressanta historier om platsen att berätta. En av dem säger sig blivit jagad av en mörk skepnad vid det gamla stallet. 


Under natten dokumenterade de bland annat en röst som säger sig vara en präst med namnet Martin. Senare tänds lampor med rörelsesensorer utan att det inte är något synligt som kan ha triggat igång dem. Kan det vara samma präst som det berättas om? Se undersökningen här.


Paranormala upplevelser

  • Den grå damen som bara visar sig när någon nära eller någon som arbetar på slottet ska dö ute i parken.
  • ”Lilliekärringa” som sägs vara Christina Mörner sägs gå runt med sina skramlande nycklar och frasiga kjolar.
  • Oförklarliga steg, ljud och röster.
  • Dörrar som öppnas av sig själva och saker som flyttas runt.
  • Skepnader som rör sig både i parken och i slottet.
  •  En skepnad i tjänstefolks uniform har setts sittandes vid spelbordet i rum 13.
  • Där ett tidigare vapenskåp har stått har en skepnad setts nattetid som putsat vapen.
  • En blodfläck i rum 13 som inte går att tvätta bort hur mycket man än försöker.
  • En piga som dränkt sig i Lövstadsjön går igen här och mörka höstnätter kan man ibland höra hennes gråt.


Historik

Löfsta Slott är unikt då det aldrig sålts utan gått i arv i olika släkten. 


Slottet uppfördes 1630-1660 av fältmarskalken och greven Axel Lillie och hans hustru Christina Mörner. Slottet byggdes i sten med tre våningar mot borggården, ytterligare en souterrängvåning mot parken och två långa flyglar i två våningar, med torn i de yttre ändarna. Slottet hade ett högt sadeltak med trappstegsgavlar, fasadmålningar mot borggården och en trappa som ledde upp till huvudvåningen.


Efter en eldsvåda 1750 lades ett nytt tak. Slottets exteriör är bibehållen sedan den tiden. Slottet omges av trädgård och engelsk park, anlagd omkring 1800, med en minnesvård i marmor över riksmarskalken Axel von Fersen, rest av dennes syster Sophie von Fersen, gift Piper.


Den nuvarande inredningen är huvudsakligen yngre. Slottet står bevarat så som det såg ut då sedan den sista ägaren Emilie Piper avled 1926. Efter att även hennes syster Sophie avlidit utan bröstarvingar, kom slottet, enligt testamentet i Riddarhuset och Östergötlands museum ägo 1940. 


Löfsta Slott öppnades för allmänheten 1942. Slottet har ett bibliotek med omkring 5 000 böcker och en värdefull tavelsamling.


Länkar

Löfstad Slott

Paranormal utredning av Löfstad Slott

Spökvandring på Löfstad slott i 360 grader

Den hesa prästen i kyrksalen

Wikipedia

Hitta hit