Falks grav - Hemsökta platser

Tillbaka till Hemsökta slott & herrgårdar


Kumla herrgård där mannen i grönt vakar


Flera har sett mannen med den ålderdomliga gröna sammetskostymen gå runt bland gästerna för att sedan oförklarligt försvinna. Hans namn har sagts vara Erik, ett vänligt spöke som gläds då man värnar om gården men ilsknar till när den är i fara. Att Kumla herrgård är hemsökt har många fått erfara genom olika oförklarliga upplevelser.


Kumla herrgård är idag en väl gömd kulturhistorisk skatt, en liten herrgård helt omgiven av stora villor. Större delar av byggnaden är från 1880-talet medans källaren är från medlemtiden. Förtätningen av området har skett under de senaste fyrtio åren men för att spåra Kumlas historia får vi gå tillbaks till forntiden. Herrgåden hittar du ute på Tyresö i Stockholm.


Här har man hört oförklarliga fotsteg och ljud av stolar som dras runt på golvet i den tomma konferenslokalen. En morgon ska man ha upptäckt att en lampa på övervåningen ska ha tänds av sig själv. Detta trots att man var säker på att ha släckt lampan kvällen innan och larmat.


På undervåningen i hörnrummet ska dörren leva sitt eget liv. Personalen berättar att de inte gärna vistas i det rummet själva då de finner det obehagligt. När de vid ett tillfälle skulle duka bordet inne i hörnrummet märkte servitrisen hur dörren började stängas av sig själv. När den nästan är helt stängd åker den plötsligt upp till ursprungsläget. Det har hänt flera gånger att den stängt av sig själv. Speciellt om det är livat i den stora salen utanför. Är det någon där inne som inte gillar oväsen?

"När de vid ett tillfälle skulle duka bordet inne i hörnrummet märkte servitrisen hur dörren började stängas av sig själv. När den nästan är helt stängd åker den plötsligt upp till ursprungsläget."


Herrgården har varit utsatt för inbrottsförsök ett flertal gånger men som oförklarligt avbrutits. Som om någonting har skrämt bort tjuvarna. Kan det varit Erik som var där och skrämde bort dem?


Men vem kan Erik vara?

Kan det vara Erik Jöransson Tegel en ryktbar historieskrivare? Hans far Jöran Persson Tegel var kunglig rådgivare och stadssekreterare. Han beskrivs som den onde anden en demon av ilska och blodtörst. Han hade många fiender och 1568 (Erik var 4år) avrättades fadern och modern Anna Andersdotter. Erik göms då på Kumla Herrgård av vänner till kungen. Här fick han en lugn och tillbakadragen uppväxt.


1636 förgiftas kungen Erik XIV, av ärtsoppan. Hans änka Karin Månsdotter, vän till familjen Tegel flyr till Finland. Där låter hon sända efter Erik, han skall som skydd på resan få med sig två vägfinnare. Alla tre försvinner under mystiska omständigheter och återfinns aldrig.


Nordic Ghosts fångade paranormal aktivitet på film

När teamet i Nordic Ghosts berättar om deras undersökning de gjorde där är de väldigt exalterade. 

- Det va den mest händelserika natten vi varit med om hittills. Det började direkt när vi kom dit med att vi hörde stolar dras omkring på övervåningen. Vi var helt ensamma på Kumla herrgård, så det kunde inta vara någon där. Sen fortsatte natten med att vi hörde tydliga tunga steg på övervåningen när vi var på bottenvåningen. Och steg på bottenvåningen när vi var på övervåningen. Kändes som om det var någon där som lekte med oss. Superspännande! Vi hörde även tydligt hur en dörr smällde igen med en duns. I källaren fick vi även kontakt med en dam på Ouija brädet som var väldigt irriterad på att någon klippte ner hennes rosor. Detta fick vi sedan bekräftat av de som rår om stället, då hon sa att hon klippt ner dem. Vi lyckades dokumentera många intressanta paranormala fenomen på Kumla Herrgård.


Se den spännande paranormala undersökning som Nordic Ghosts gjorde på Kumla herrgård.


Paranormala upplevelser

  • Tunga oförklarliga steg.

  • Dörrar som öppnas och stängs av sig själva.

  • Lampor som tänds och släcks av sig själva.

  • En man i ålderdomlig grön sammetskostym som plötsligt dyker upp och sen försvinner spårlöst.

  • Stolar som dras runt på golvet i konferenslokalen.

  • En tavla som börjat gunga och sedan ramla ner av sig själv.

  • Herrgården har varit utsatt för inbrottsförsök ett flertal gånger men som oförklarligt avbrutits. Som om någonting har skrämt bort tjuvarna.

  • I källaren har flera känt sig illa till mods och iakttagna.


Historik

1548 hamnar egendomen under Tyresö slott som ägdes av kronan. 1581 bytte riksrådet Gabriel Gustafsson Oxenstierna till sig Kumla från kronan. 1688 ägdes Kumla av affärsmannen Olof Hansson Törnflycht men redan 1691 dras Kumla åter in till kronan.


I början av 1700-talet ägdes gården av greve Carl Piper och hans hustru Christina Piper. Under Törnes tid fick huvudbyggnaden ett mera ståndsmässigt utseende. 


Nästa ägare var landshövding Olof Törnflycht som samtidigt ägde Erstavik och huvudsakligen bodde där. Efter hans död 1737 såldes egendomen till fältmarskalken Johan Christoffer von Düring som samtidigt ägde Tyresö slott.


Under större delen av 1800-talet ägdes Kumla av släkten Rosenblad. Under denna period byggdes corps de logi på med mansardvåningen och fick sitt nuvarande utseende. 


Tyresö kommun köpte herrgården 1969 och efter en tids förfall rustades den upp, till stor del med frivilliga krafter. De små herrgårdssalongerna hyser sedan många år restaurang med en liten trädgård mot Drevviken.


Länkar

Kumla herrgård

Paranormal utredning på Kumla Herrgård

Wikipedia 

Hitta hit

Celler i det gamla Gävle fängelset
Celler i det gamla Gävle fängelset