Husby Säteri slottsparken
Husby Säteri framsida fasad
Husby säteri korridor våning 3
Husby Säteri matsal våning 2

Tillbaka till Hemsökta slott & herrgårdar


En natt med spökena på Husby Säteri


Strax utanför Söderköping hittar man det vackra slottet Husby Säteri som idag är ett hotell med det lilla extra. Som sedligt är har även detta slott ett flertal spöken. Men det är inget att vara rädd för då de är snälla och mer vill busa än att skrämmas. Det är fler som stött på dessa spöken, både de som arbetar här och gäster. Så på Husby Säteri finns det gott om spännande spökhistorier att ta del av. Den del av slottet som sägs vara mest hemsökt är den tredje våningen. Så det är här du ska vistas om du vill få en glimt av något paranormalt.


Det är en vacker eftermiddag när vi kör in på vägen som leder oss mot Husby Säteri, ett vackert slott från 1700-talet. Här kommer vi att spendera en natt då vi läst flera spännande berättelser om hemsökelser här. Direkt när vi öppnar porten och går in möts vi av ett varmt välkomnade. Till vår glädje har vi tilldelats slottet mest hemsökta svit, nummer 3, som ligger på tredje våningen. Här inne är det fler som har upplevt flera oförklarliga fenomen. Kanske får förhoppningsvis även vi uppleva något under vår vistelse här.


Efter vi har ställt in våra väskor i sviten går vi ner till receptionen för att möta upp Yvonne. Hon kommer ge oss en personlig guidad tur där hon ska berätta om Husby Säteris historia och dess hemsökelser. Yvonne har arbetat här sedan flera år och bor numer i en av dess flyglar. Om det är någon som kan berätta om slottets spännande historia och dess hemsökelser så är det hon. Med en otrolig inlevelse börjar vi turen här på bottenplan.


Vi börjar med att fråga Yvonne om hon själv har upplevt något paranormalt på slottet och det har hon. Det har bland annat vid ett flertal tillfällen tänds lampor av sig självt på tredje våningen. Detta har hänt efter att hon ska stänga slottet och varit runt och släckt överallt. Men när hon gått ut på gårdsplanen och tittat upp så är det en lampa tänd där uppe. Hon gick då upp på tredje våningen för att släcka den men då var lampan redan släckt, så hon tror att något ville busa med henne. Efter det hänt vid ett flertal tillfällen bad hon tillslut att de skulle sluta upp med buset och så blev det. Yvonne berättar även att hon ofta känner av en vänlig närvaro som mer är där för att hjälpa till än något annat. Kanske kan det vara en föreståndarinna som fortfarande är där för att se över slottet. Och vem tackar nej till extra hjälp?

"Hon befann sig på tredje våning och där hon höll på att städa i korridoren då en brandsläckare plötsligt lyfter sig av sig själv."

En annan berättelse är om en städerska som upplevde något helt oförklarlig. Hon befann sig på tredje våning och där hon höll på att städa i korridoren då en brandsläckare plötsligt lyfter sig av sig själv. En brandsläckare är ju ingen lätt sak så att den helt plötslig börjar sväva är svårt att hitta en naturlig förklaring till. Kanske var det även här ett av slottsspökena som ville hjälpa till då den tyckte det var smutsigt under den. 


Vid ett annat tillfälle då strax före jul då ett företag var på besök för att äta julbord var det en av gästerna som hade ett stort intresse av historiska platser. Han frågade om det var ok för honom att gå runt lite på slottet för att titta. Det var det självklart så han gick runt och slutligen upp på tredje våningen. Efter att ha gått runt själv där möter han plötsligt en mörk man med burrigt hår och lång rock, ej från denna tid och som stank av häst. Gästen blev extremt rädd av det plötsliga mötet och låste in sig på en av toaletterna. Efter ett tag samlade han sig lite och gick ner till sitt sällskap och berättade om sin upplevelse. Det tog ett bra tag att lugna ner honom och han har än idag inte satt sin fot på slottet igen. Efter beskrivning av hur den mörka mannen såg ut så tror man att det rör sig om en hästkarl som till och från visat sin närvaro här på Husby Säteri.


Betjänten på andra våning

Vi går upp på andra våningen där man finner restaurangen. Här hittar vi en ståtlig matsal med tidstypisk inredning. Yvonne berättar att slottet för inte så länge sedan var i riktigt dåligt skick. Men att familjen Wastesson som idag äger och rår om det rustade upp slottet till dess forna glans efter de köpt det år 1979. Idag är det sonen Fredrik Wastesson i familjen som driver verksamheten här tillsammans med sin fru Irene. Men omsorg och kärlek har slottet restaurerats och inretts efter otaliga inköp av antik föremål och möbler. När man går runt i dess salar kan man ana känslan hur det var att leva här för över 200 år sedan.


Här på andra våningen i matsalen har fler sett en betjänt i en mörk ålderdomlig kostym som snabbt går förbi redo att servera herrskapet. Han reagerar dock inte på de som ser honom vilket får oss att tro att det kan vara ett platsminne som spelas upp. Detta då de inte kan interagera med omgivningen i nutid.


Här i matsalen får vi senare under kvällen avnjuta en fantastisk trerätters middag som serverades av den kunniga och utomordentligt trevliga servitrisen Sussi som även är matsalsansvarig här på Husby Säteri. Även om hon personligen inte har upplevt något paranormalt här på slottet så har även hon hört om dess hemsökelser.


Flera möten med det okända på tredje våningen

På tredje våningen som sägs vara den mest hemsökt delen  hittar man de vackra slotts sviterna. Nummer tre är den svit som sägs ha mest paranormal aktivitet. Men även i bröllopssviten har det hänt oförklarliga saker.


I svit nummer tre sägs bland annat garderobsdörren öppna sig av sig själv och i lakej rummet har man hört jämmer som från någon som ligger sjuk och döende där inne. Det har även setts ljusfenomen som vackert rör sig genom rummet och ut genom dörren. Vilka eller vad som är där inne är dock oklart. Man har inte funnit någon dokumentation som kan stärka upplevelserna.


Bröllopssviten är hemsökt även den. En brudgum berättade att han tydligt har känt att någon tagit tag i hans arm utan att det var någon där. Genom spegeln har man även sett en vacker kvinna i en klargul ålderdomlig klänning som har setts komma ut från lakej rummet men som sedan är helt spårlöst försvunnen. Vem hon kan vara vet man tyvärr inte.


Det mest aktiva rummet på tredje våningen sägs vara det stora sällskapsrummet. Även om man är själv här så känner man sig aldrig helt ensam. Det kända mediet Vendela Cederholm har hållit storseanser vid ett flertal tillfällen här på Husby Säteri. Och det är alltid här inne som det har påvisats flest energier.


I rummet bredvid ligger biljardrummet som även det är hemsökt. Här sägs det finnas två män som är osams. Biljardbordet brukar flyttas och biljardbollarna röra sig oförklarligt. Man har upplevt både oförklarliga dofter här inne och sett gestalter.


Närvaron på vinden

För några år sedan hölls det spökturer på slottet. En del av turen var att gå upp på vinden där guiden berättade om vad som hänt. Mitt under turen så har det hänt att guiden både blivit nypt i benet och dragen i håret av något osynligt. Det pratas om att en äldre man håller till här och han verkar inte vara överförtjust i kvinnor eller i alla fall den kvinnliga guiden som höll i spökturen. För att kunna göra fysisk åverkan krävs den en stark energi. Det är inte på alla hemsökta platser sådana här paranormala fenomen uppstår. Detta gör vinden till ett av de mest intressanta utrymmena på slottet även om det noterats fler fenomen på den tredje våningen. Men vad det än är som håller till här så verkar det vara isolerat till just vinden.


Vilka är det som springer i källaren?

För flera år sedan så fanns här en jaktbutik på bottenplan där det bland annat såldes vapen och ammunition. I källaren finns det ett stort valv med en rejäl kassaskåpsdörr där detta låstes in. Mannen som hade butiken har alltid varit en stark skeptiker till det paranormala. Men efter att ha jobbat innanför dessa väggar ändrades den bilden totalt.


En sen kväll när han satt och arbetade vid sitt skrivbord var det någon som retades med honom och höll på att tända och släcka hans arbetslampa. Det var inget fel på lampan eller elektricitet. Han kunde inte annat än konstatera att han inte var ensam där den kvällen. 


Det var ofta ett väldigt spring i källarvalvet så pass att en kväll när han skulle låsa så var det helt omöjligt att stänga kassaskåpsdörren. Det brukade vanligtvis inte vara några problem att stänga den. Yvonne berättar att det var här nere som tjänstefolket brukade springa fram och tillbaka för att serva herrskapet. Det var förbjudet för dem att röra sig i salongerna.


Här är idag en vinkällare och lite längre in finns det ett mysigt valv där man kan boka in sig på vinprovning både för mindre och större sällskap. Kanske kan man då få känna av ett vinddrag av någon osynlig som springer förbi i hast.


Vad hände under vår natt på slottet?

Vi tackar Yvonne för den otroligt intressanta rundturen på slottet och beger oss lite senare till restaurangen för att äta middag. Senare på kvällen och sent in på småtimmarna håller vi oss vakna och går runt på slottet för att se om vi kan få uppleva något av det som berättats om. Vi känner oss inte ensamma men vi ser dock inget oförklarligt. Dock är det många otroligt spännande timmar vi spendera här. Att få avnjuta atmosfären på slottet är en upplevelse i sig. 


Vi går och lägger oss i vår svit och får en god natts sömn. Även om vi hoppas på paranormal aktivitet under natten så händer det inget speciellt utan det är lugn och ro i sviten. Vi vaknar upp nästa morgon utvilade och går ner till restaurangen för att avnjuta den goda frukostbuffen. 


Även om natten var lugn så är det en spännande energi på Husby Säteri som har en otrolig dragningskraft. Det här är en plats vi kommer att besöka igen och kanske får vi då träffa de busiga slottsspökena.


Paranormala upplevelser

  • Saker som flyttar sig av sig själva.
  • En mörkklädd hästkarl som visar sig och oförklarligt försvinner.
  • Man känner sig observerad.
  • Lampor som tänds och släcks av sig själva.
  • Biljardbord som rör sig och biljardbollar som rullar runt av sig själva.
  • Oförklarliga ljussken.
  • Garderob som öppnar sig oförklarligt.
  • Oförklarliga ljud och röster.
  • En kvinna i gult som visar sig i en spegel.
  • Tydlig beröring när ingen är i närheten.


Historik

Husby Säteri är en väl bevarad hemmiljö från 1700-talet. Slottet byggdes år 1795, byggherre var Curt Philip Carl von Schwerin, men här har det funnits bebyggelse sedan innan vikingatid då platsen har en strategisk placering. 


Flyglarna är kvar sedan det äldre träslottet som tragiskt brann ner år 1786 då en brand började i köket. Dagens byggnad är i sten och byggdes just så för att förhindra en liknande situation.


Greveparet som bodde här fick inga barn så när de gick bort ärvdes slottet av brorsonen Carl Philip Otto von Schwerin. Här bodde han med sin fru Matilda Christina Hagberg. Men efter bara 4 år dog han och Matilda bodde själv här i 43 år. Då de inte heller fick några barn så auktionerades alla möbler bort efter att hon gick bort år 1897.


Under en hundraårsperiod var det pensionat, magasin mm. Slottet blev nedgånget men blev räddat när familjen Wastesson som än idag äger och rår om det rustade upp slottet till dess forna glans efter de köpt det år 1979. Idag är det sonen Fredrik Wastesson i familjen som driver verksamheten här tillsammans med sin fru Irene. Här erbjuds unika miljöer med autentisk atmosfär från sent 1700-tal där mat, möten och fest står i fokus.


Länkar

Husby Säteri

Länsstyrelsen - Husby Säteri PDF

Hitta hit