Falks grav - Hemsökta platser

Tillbaka till Hemsökta platser


Falks grav, en av Sveriges mest mytomspunna platser


I den glesa tallskogen på Hökansås i Jönköpings län hittar man en mytomsunnen grav med inskriptionen “Falk - 1855”. Här sägs det alltid ligga färska blommor vid graven på sommaren. Vem som lägger dit dem vet ingen, men olika sägner går mellan folket på bygden. Här fanns den gamla avrättningsplatsen och den användes sista gången år 1855 då postrånaren Jonas Falk avrättades och begravdes här. Att platsen är hemsökt kan många vittna om.


Det är inte helt ovanligt att avrättningsplatser är hemsökta. Blod, ångest och ond bråd död drar till sig mörka krafter. Det berättas åtskilliga berättelser om spöken som hemsöker dessa platser där de mist sitt liv. Avrättningarna skedde oftast med publik då människor vallfärdade för att se de dömda avrättas på olika brutala sätt. Denna plats är inget undantag. Här vilar en tung mörk stämning som stegrar vid mörkrets inbrott. En sak som är säker är att man aldrig behöver känna sig ensam här.


"Här vilar en tung mörk stämning som stegrar vid mörkrets ingrepp. En sak som är säker är att man aldrig behöver känna sig ensam här."


Sägnerna har fått många att vallfärda till platsen för att testa sitt mod och för att se vem som lägger blommorna på graven. Trots att man har testat med kameraövervakning och tälta i närheten har man än i dag inte hittat någon förklaring till detta mysterium.


Nordic Ghosts, en grupp som gör paranormala undersökningar spenderade en natt vid graven. Det var en händelserik natt där de både dokumenterade saker på film och ljud och de dokumenterade flera oförklarliga röster, så kallade EVP (Electroic Voice Phenenoma - Elektroniska röstfenomen). Under en Ouija session fick de även kontakt med någon som utgav sig för att vara Jonas Falk. Han ville berätta sin version av vad som hade hänt. En av teammedlemmarna blev även påhoppad av något i skogen när hon gick till bilen för att hämta en sak. Se undersökningen här.


Paranormala upplevelser

  • Färska blommor sägs oförklarligt ligga vid graven under sommartid.

  • Oförklarliga ljud och röster.
  • Man känner sig iaktagen och förföljd.

  • Det finns de som påstår sig ha sett en huvudlös kropp sväva över graven.


Historik

Jonas Johansson Falk, född 4 mars 1828 i Karshults soldattorp i Habo socken i Skaraborgs län, död 21 november 1855, var en svensk rånmördare. Tillsammans med sin styvfar Anders Frid rånade Falk postdiligensen vid Tunarp, Sandhems socken, den 22 augusti 1854. På postdiligensen befann sig postiljonen A. M. Nilssén och drängen Sven Larsson. Nilssén avled av sina skador på lasarettet i Jönköping den 8 september 1854.


Rånarna infångades senare i Stockholm och dömdes till döden. Som fånge visade Jonas Falk ånger, visar protokollen. Medan styvfadern ansökte om nåd – och fick den – tycktes Jonas tillfreds med dödsdomen. I fängelset blev han djupt troende. Strax innan han lade huvudet på stupstocken den 21 november 1855, bad han att få säga några sista ord till åskådarna: Här sen I go´vänner, att syndarens lön är döden, men Guds gåva är det eviga livet!


Länkar

Paranormal undersökning av Falks grav 

Scen ur FALKS GRAV - Herman Lindqvist, Dödsstraff, Benådning

Hitta hit

Celler i det gamla Gävle fängelset
Celler i det gamla Gävle fängelset