Gammal teckning av Nyköpingshus i glansdagarna
Nyköpingshus port
Nyköpingshus sikt över taken

Tillbaka till Hemsökta hus


Vad är det som hemsöker Rambergsgården?


Det är många som upplevt flera möten med andra sidan på Ramsbergsgården som ligger norr om Örebro i Bergslagen. Gården har används på många olika sätt och byggdes i slutet av 1800-talet. Här har bland annat sett gestalter, oförklarliga ljussken och hört oförklarliga ljud. Ett flertal har vittnat om att de sett barn och en äldre dam som vill få deras uppmärksamhet. Så nog kan man säga att Ramsbergsgården är hemsökt.


Från början var det ett fattighus och sinnessjukhus för att senare bli omvandlat till ett ålderdomshem.  Man kan tänka sig att i det här huset har många olyckliga människor bott och slumrat in för alltid. Många tragiska människoöden har utspelats här vilket sätter sina spår och lever kvar som skuggor från det förflutna. Många år senare år 1969 köptes gården upp av Sveriges Spiritualistiska Riksförbund och blev en kursgård. Här hölls det spiritualistiska kurser och seanser som öppnade upp för den andra sidan under flera årtionden. Kanske har det öppnats dörrar till andevärlden som aldrig går att stänga helt igen.

"När de flyttade in var det saker som oförklarligt ramlade ner mitt framför ögonen på dem. Det var dörrar som stängdes efter de lagt sig och stolar som drogs ut."

Familjen som idag äger och bor på Ramsbergsgården vittnar om oförklarliga händelser. När de flyttade in var det saker som oförklarligt ramlade ner mitt framför ögonen på dem. Det var dörrar som stängdes efter de lagt sig och stolar som drogs ut. Men det lugnade ner sig efter ett litet tag då de beskriver att deras egen energi tog över.


Men energierna verkade istället flytta över till annexet där det tidigare var ett sinnessjukhus. Där känner de tydlig av en närvaro då allt känns tungt och man upplever att man pratar väldigt långsamt. I källaren längst ner är det celler med bevarade matluckor men det är på övervåningen i annexet de känner av mest.


I en annan byggnad, magasinet, har mannen i familjen fått energin uppslukad och även ramlat omkull vid två olika tillfällen. Trots att han är väldigt skeptisk till det övernaturliga har det inte förhindrat oförklarliga upplevelser här på gården.


Damen från andra sidan i rum 16

Då gården användes som spiritualistisk kursgård var det fler som uppmärksammade en dam. Hon visade sig ibland i trapporna. Men en intressant historia är när hon besökte en man som var på kurs där.


Han bodde då i rum nummer 16. Redan första natten fick han besök av damen som inte ville lämna honom ifred. Han bad henne att lämna rummet då han ville sova. Då började hon att skaka hans säng vilket då fick honom att säga till på skarpen att hon skulle lämna rummet. Tillslut försvann hon. Han beskrev henne med ett förkläde och en hätta över huvudet.


Spökbarnen som vill ha uppmärksamhet

En kvinna som besökte kursgården berättar om sitt möte med andarna på Ramsbergsgården. Även hon kände en stark närvaro från andevärlden. Speciellt kände hon av spökbarnen som då ska ha varit väldigt aktiva där. Hon och hennes man var där i samband med en julotta och sov över i rum nummer 5. Ett fint hörnrum med en gammal skruttig säng. Hon trodde inte hon skulle kunna sova bra i den men det visade sig i efterhand att det inte var sängen som skulle väcka henne. Dem hade blivit förvarnade om att barnen brukade “leva om” denna natt men inte tänkt mer på det.


Mitt i natten vaknade hon av ett starkt ljussken. Hon trodde att det var grannen som skulle gå på toaletten och att ljuset kom från en rejäl glipa i dörren. Hon somnade om för att senare bli väckt av ljuset igen. Det här gången iakttog hon det mer noggrant. Det var något som inte stämde riktigt med hur ljuset föll på väggen och hur skuggorna rörde sig.


När hon vaknade på morgonen konstaterade hon att det inte fanns någon glipa i dörren som skulle ha kunnat släppa in något ljus. Vad som hade orsakat det starka ljuset kunde de inte hitta en förklaring till. De tror att det kan ha varit spökbarnen som hade en hade skugg- och ljusshow och ville ha uppmärksamhet. Dock hade de inte fått det då kvinnan inte brytt sig utan bara somnat om.


Paranormala upplevelser

  • Skepnader och ljusfenomen.
  • Oförklarliga röster.
  • En känsla av att inte vara ensam och iaktagen.
  • Saker som rör sig av sig själv.
  • Stolar som dras ut och dörrar som stängs.
  • Oförklarliga ljud.


Historik

Ramsbergsgården bygges på slutet av 1800-talet som fattighus. Annexet användes då som dårhus där mentalt handikappade spärrades in. Cellerna finns än idag kvar och visar de tragiska förhållanden de intagna levde under. Att gå och titta på de tokiga var på den tiden ett folknöje. 1927 blev gården ett ålderdomshem och var det fram till år 1966.


Några år senare köptes gården av Sveriges Spiritualistiska Riksförbund. Då blev det en spiritualistisk kursgård med seanser och healing med mera. Här har många stora kända medium hållit kurser och tagit kontakt med andevärlden. Gården är känd inom den spiritualistiska kretsen och det är åtskilliga som har varit här under alla år det var kursgård.


Numer ägs gården av en familj som använder gården som privatbostad. Men även de har varit med om oförklarliga saker. Man har hört oförklarliga ljud och känt sig iakttagna. Vad är det som än idag håller sig kvar på den gamla gården i Bergslagen?


Nordic Ghosts dokumenterade oförklarliga röster på Ramsbergsgården

Under en paranormal undersökning på Ramsbergsgården fick Nordic Ghosts vara med om en spännande natt. 

- Vi fick många intressanta och relevanta svar på fler av våra verktyg. Är inte på alla platser andra sidan är så här på och vill prata. Av vår erfarenhet kan det ta ett tag innan andarna kommer på hur de ska göra för att kommunicera via Spirit Box, Phasmaboxen och Ouija brädet. Det var en otroligt spännande natt på den här anrika gården. Bara historiken på platsen talar för sig själv. Vi kunde känna av en hel del platsminnen samtidigt som det fanns intelligenta entiteter som var måna om att få våran uppmärksamhet. Det kommer säkerligen bli nån mer undersökning på Ramsbergsgården i framtiden.


Nordic Ghost är erfarna paranormala utredare och har undersökt åtskilliga hemsökta platser sedan fler år tillbaka. De drivs av sin nyfikenhet och öppenhet till den andra sidan.

- Det finns inget bättre än att spendera en natt på en plats där många upplevt oförklarliga saker! Man vet aldrig vad man får vara med om. Det värsta som kan hända är att det inte är någon paranormal aktivitet alls. När vi får höra något springer vi gärna mot ljudet och inte ifrån det som nog är den vanligaste reaktionen. Drömmen är att få se en "full body apparition" som man kan kommunicera direkt med. Något vi märkt är viktigt är att alltid vara ödmjuk och öppen till de platser man undersöker. Det brukar i sin tur resultera i en bra kommunikation med andevärlden.


Se deras spännande film från deras paranormala undersökning på deras sidan på YouTube. Missa inte att prenumerara på deras YouTube kanal!


Länkar

Sveriges Moderna Spiritualistiska Historia - Ramsbergsgården

Nordic Ghosts paranormala undersökning från Ramsnäsgården

Hitta hit