Det gamla Gävle fängelset
Celler i det gamla Gävle fängelset

Spökar det i Gävles gamla fängelse?


Hemska människoöden har under århundradena utspelat sig i Gävles gamla fängelse och i det ännu äldre slottshäktet från 1600-talet. Vissa verkar inte ha lämnat fängelset trots att de sedan länge är döda. Vilka är det som spökar på det gamla fängelset? Idag är det ett museum där man berättar om Sveriges kriminalvård genom tiderna.


Personalen vittnar om en rad oförklarliga händelser. Man har sett skuggor, känner starkt obehag och saker har oförklarligt ramlat ner. Så man kan med stor säkerhet säga att flera delar av det gamla fängelset är hemsökt. Finns det andar kvar som vill berätta sina historier om hur orättvist behandlade de har blivit? Kan det vara onda energier som dragits hit efter all död som utspelats här i och med alla avrättningar? Exakt vilka eller vad det kan vara är dock svårt att säga.


"Mörka skuggor som sveper runt och man känner sig iakttagen. Då vill man inte vara själv."


Tv-programmet "Det okända" var där med mediet Terry Evans. Ett av spökena var fängelsedirektören Henrik Enström som efter sin död envisas med att dra ut stolar i det gamla direktörsrummet. I slottshäktet pratade han om ondska. Terry hjälpte även över osaliga andar till andra sidan så att de då skulle finna frid. Personalen berättar i programmet att det blivit lugnt där efter Terry varit där. Men om det blivit helt lugnt här är dock tveksamt.


Paranormala upplevelser

  • En tavla som vägrade att sitta kvar på väggen i det gamla slottshäktet. Den ramlade ner flera gånger trotts att den satts fast ordentligt.


  • Glas som splittrades och skadade en museipersonal när hon jobbade med en utställning i det gamla slottshäktet. Hon kände sig illa till mods och ovälkommen. Plötsligt började glaset i montern oförklarligt vibrera så pass att glaset splittrades och skadade henne.


  • Mörka skuggor som sveper runt och man känner sig iakttagen. Då vill man inte vara där själv.


  • I en gammal cell som idag används som förråd vill man inte vara själv. Där vittnar museipersonalen om att man känner sig väldigt illa till mods. Mediet Terry Evans berättar när han är där att han ser att en person har tagit sitt liv där.


  • Lampor som tänds och släcks av sig själva.


Historik

Fängelset består av två delar. Den äldre delen är det gamla slottshäktet ursprungligen från 1600-talet. Den andra delen är cellfängelset som byggdes 1885. I dag ligger Sveriges fängelsemuseum i här.


Slottshäktet

Innanför slottsmuren, på tomtens sydöstra hörn, ligger Slottshäktet. Slottshäktet var troligtvis ursprungligen matkällare, men under 1600-talet fick byggnaden en ny funktion som häkte. Det brann ner i slottsbranden 1727, men återuppbyggdes och stod klart 1732.


Cellfängelset

Cellfängelset ritades av fängelsearkitekten Carl Fredrik Hjelm. Den byggdes 1885 till med en norrflygel och var på den tiden supermodernt. Det kallades även i folkmun för “Hotell Hamilton”. Här har många människor suttit fängslade och vissa har även avrättats. Per Johan Pettersson från Mossbo blev den siste som avrättades på Gävlefängelset i mars 1893. Fängelset lades ner 1986 och ersattes då av Gävle Anstalten.


Länkar

sverigesfangelsemuseum.seLÄS OM FLER HEMSÖKTA HUS


Nyfiken på fler hemsökta hus? Här hittar du flera intressant hus där man har upplevt paranormala fenomen.