Tillbaka till Hemsökta hus


Frammegården, ett av Sveriges mest hemsökta hus


I Skillingsmark som ligger i utkanten av Värmland ligger en nästan trehundra år gammal gård. Till utseende kan man inte tro att det är något speciellt med den lilla gården. Men många vittnar om något helt annat. Gården med sin sorgliga historik är nämligen hemsökt. Många våghalsar och spökentusiaster vallfärdar hit för att få möjligheten att spendera en natt i ett av de mest hemsökta husen i Sverige. Men det händer att besökare flyr innan klockan ens slagit midnatt. Kan det vara spökerna som jagar ut dem ur gården?


På samma plats där gården står idag sägs det ha varit en gammal avrättningsplats för häxor under 1600-talet. Enligt myten ska det ha skett både halshuggningar och bålbränningar av kvinnor dömda för häxkonster. Hemska öden som sätter en viss prägel i marken som är svår att bli av med.


"Men det händer att besökare flyr innan klockan ens hunnit slagit midnatt. Kan det vara spökerna som jagar ut dem ur gården?"


Det är många som tagit sina sista andetag i huset. Och det är inte konstigt att det rum flest känner obehag i kallas "likrummet". Det är en hel del barn som har mist sina liv här. I en av sängarna på övervåningen sägs det sitta en sörjande kvinna med ett dödfött barn i armarna. Här upplever vissa ett starkt obehag när man är nära sängen.


Barnen Kerstin och Nils sägs även ha dött här i huset under mystiska omständiigheter. Det berättas att de ska ha blivit inåsta i ett litet rum i anslutning till vinden där de svultit ihjäl för att sedan ha blivit begravda i källaren. Flera vittnar om barnskrik och barngråt från övervåningen här på Frammegården. Detta har dokumnenterats av flera personer. Se en av filmerna här på YouTube som fångats av Nordic Ghosts. Ett av Sveriges största team som gör paranormala undersökningar runt om i hela landet. De är erfarna paranormala utredare som främst arbetar med film och ljudupptagning när de söker bevis från den andra sidan.


Paranormala upplevelser

  • Barnskrik från övervåningen.
  • Oförklarliga steg, dörrar som öppnas och stängs. Detta främst vindsdörren. Fler ska även ha hört ett oförklarligt fräsande ljud på övervåningen i närheten av dörren till vinden. Även detta har dokumneterats på film. Se och lyssna här.
  • Flera vittnar om att de känt beröring av något de inte kunnat se.
  • Många känner ett starkt obehag i det så kallade "likrummet. Där har även oförklarliga röster spelats in. Så kallade EVP, elektroniska röstfenomen. Lyssna här.
  • Man vittnar även om att ha sett en man gå runt i huset som inte är från denna värld.
  • Pianot på övervåningen ska ha hörts spela av sig själv och en gammal gungstol i samma rum ska oförklarligt börja gunga av sig själv.


Historik

Gården byggdes på 1700-talet och har även använts som ett hospic som erbjuder en varm atmosfär för människor i livets slutskede. Gårdens sista ägare, Karin Eriksson, dog på 40-talet och testamenterade då gården till Skillingmarks kommun och skulle användas som en hembyggdsgård. Gården hyrs ut per natt till alla som vågar spendera en natt där.


Länkar

skillingmarkshembygdsforening.com

Celler i det gamla Gävle fängelset
Celler i det gamla Gävle fängelset